Так малину не обрізають: 2 помилки багато садівники приймають за правила
Що ми робимо не так при обрізанні малини після плодоношення, коли і як правильно обрізати пагони – як вчинити правильно.
Помилка №1. Рання обрізка після плодоношення малини
Чому не можна все сприймати буквально.
Ми занадто буквально сприймаємо рекомендацію – малину обрізають після плодоношення.
Так, вирізають пагони, які відплодоносили. Але поспішати не потрібно – до закінчення сокоруху. Або навіть до весни.
Якщо хто поспішає обрізати малину влітку або на початку осені, варто звернути увагу на думку агронома, вчених.
Не раз приводила думку відомого селекціонера Казакова В. В. , автора багатьох чудових сортів, у співавторстві з колегами-селекціонерами, проводив багато польових випробувань.
Якщо малину обрізати за 4-5 тижнів до заморозків, плодові бруньки можуть підмерзнути.
Саме так: малини плодові бруньки закладає в кінці літа, восени. Це основа врожаю наступного року.
Якщо при позитивних температурах пагони продовжують вегетацію, ці бруньки можуть якщо не розкритися і підмерзнути, то просто підмерзнути. І обрізка якраз стимулює їх зростання.
Тому – не пагони обрізають верхівки на ремонтантної малині відразу після плодоношення і до закінчення сокоруху.
- І не вирізають відразу пагони, які відплодоносили на сортах разового плодоношення.
- І на ремонтантних, які вирощуються в одногодичном циклі.
До речі. Тому після початку-середини серпня не варто підгодовувати малину азотом, вносити органіку.
Щоб не стимулювати вегетативний ріст, дати молодій порослі одревеснеть – і вчасно зануритися у фазу спокою при настанні холодів.
В іншому випадку подмерзнут і нирки, і, можливо, пагони. Все це впливає і на якість ягід, розмір і солодкість, і на кількість – на врожайність в цілому.
А ще. Пагони віддають кореневища поживні речовини, накопичені за літо.
- Позбавляти коріння харчування – це обділити молоду поросль.
- І – перспектива вносити рясні підживлення.
Так краще хай малина сама себе “годує”
Коли краще обрізати малину? У холодних регіонах, в областях з малосніжними зимами рекомендують обрізати пагони навесні, до початку сокоруху – щоб уникнути підмерзання.
В регіонах з відносно теплим, помірним кліматом, де зима не дуже сувора і щедра на висоту снігового покриву – вирізають частіше восени.
Помилка №2. Про прищипування, про пеньки і про нормування
Коротко і про те, і про це.
Пеньки це важливо.
- Сорти разового плодоношення обрізають, залишаючи невеликий пеньок.
- Ремонтантні – врівень з грунтом або навіть нижче рівня грунту.
Це важливо не тільки для хорошій зимівлі.
- Сорти разового плодоношення більш продуктивні на пагонах заміщення.
- У ремонтантних сортів більш продуктивна коренева поросль.
І про прищипування. Багато садівники практикують обрізку пагонів для інтенсивного бічного галуження.
Пагони прищипують (вкорочують верхівки) на початку літа – у травні, червні.
Потім часто повторюють процедуру: повторно прищипують бічні гілки.
Робити це потрібно з обережністю і явно не в кінці сезону.
Вже посилалася на автора методу подвійного обрізки А. Р. Соболєва.
Він зазначав, що подвійна обрізка веде до загущиванию посадок, збільшення обсягу куща – і на шкоду продуктивності.
Це переважання росту вегетативної маси над формуванням ягід. Та – ягід або мало, або вони дрібні, кислі.
Адже ми ростимо деревину пагонів, листя – а могли б виростити ягоди.
Тому до всіх стимулюючим-регулюючих заходів важливо ставитися обережно – як до експериментального методу.
І про нормування. Це курчат по осені рахують – а молоду поросль малини по весні.
Не варто зопалу вирізати восени молоду поросль, навіть якщо її занадто багато. Нехай перезимує.
І весна покаже, який втеча залишати і стільки.
Крім того, ця поросль – не утриманці. Це вегетуючих,
І вона годує кореневище, у якого в серпні пік зростання.
Та корінь в свою чергу – годувальник пагонів. Все взаємопов’язано. Так що – малина наприкінці літа багато не просить: головне – не заважати їй обрізанням. Ось така от історія.